Építészeti tervezés 3.

Építészeti tervezés 3. - BSc harmadik évfolyam - 2020ősz
Vági műterem

oktatók:
Vági János _ Skrabák-Nagy Marianna

hallgatók
Andirkó Máté Levente _ Juhász Bernadett _ Kmetz Fanni _ Máté Gábor _ Molnár Nikolett _ Nádasdi Réka Mária _ Németh Petra _ Oláh János _ Sepsi Vanda

 

 

első feladat
megkötés

Az 1. feladat során egy meglévő épület terében készült képből kiindulva, mint megkötés, épületet terveztek a hallgatók fiktív helyszínre. A kép mögötti tér-tömeg meghatározása tervezési feladat volt. A funkció igazodott a léptékhez, ezt a tervezés során szem előtt kellett tartani. A harmadévesek közösségi-funkcióban gondolkodtak. A belső kép volt tehát a kiindulópont. Végül a kontextust a tervezett épület tulajdonságai alapján határoztuk meg, ami egy izgalmas fordított játék, mely alapján minden terv akár más-más környezetbe volt beültethető (városi sűrű beépítés, természeti környezet, stb.). 

 

 

 

                                              válogatás az elkészült munkákból                         

 

 

 

Andirkó Máté
közösségi szakkönyvtár és internetkávézó

 

 

 

TELJES ANYAG

 

 

 

 

 

Juhász Bernadett
múzeum

 

Az első tervfeladat kiosztása alkalmával a helyszínt magunk választhattuk ki a tervezett épületnek, ami az én esetemben Debrecen belvárosában, a Nagyállomás közelében található szabad tisztáson kapott helyet. A szomszédos épületekhez és azok tulajdonságaihoz alkalmazkodva, egy középület tervezése volt a feladat, pontosabban kaptunk egy meglévő téri csatlakozást ábrázoló belső képet és ezt kellett úgy kialakítani az általunk tervezett épületben, hogy az funkcionális és élhető legyen, továbbvive az egész épületben a képen megjelent szervezőelvet és építészeti logikát. A választott helyszínen az épület könnyen megközelíthető, emiatt lehetővé vált egy hosszabb rámpa kialakítása az épület könnyed megközelítésének érdekében, ami a többszintes múzeum alagsorába vezet, hiszen itt helyezkedik el a fogadó-tér, ami megemeli az épületet, hiszen a megérkező tér belmagassága "kiugrik" a földből, amivel lebegés érzetet kelt. Az épület tervezésekor figyelembe véve a kiosztott képen látható szervező elvet, a múzeum kívülről tömör kubusnak hat, mivel a bejáraton kívül nem rendelkezik más homlokzati nyílással, hiszen a megvilágítása a tereknek nem a szokásos módon jött létre, hanem felülvilágító kürtők beépítésével, ami néhol több szintet is áttör. Ezzel megalkotva egy változatos, egymástól különböző és játékos alaprajzot, ami szokatlan szerkezetet és belső látványt eredményez.

 

 

 

 

 

 

Máté Gábor
múzeum

 

 

 

 

 

 

 

 

Nádasdi Réka Mária
múzeum

 

 

 

TELJES ANYAG

 

 

 

 

 

második feladat
megkötés

A 2. feladat során egy meglévő épület külső tömegéről készült képből kiindulva, mint megkötés, épületet terveztek a hallgatók újra fiktív helyszínre. Ezúttal a tömegen belüli tér-struktúra meghatározása és adaptálása volt a tervezési feladat, közösségi-funkciójú épülethez. A kontextust a tervezett épület tulajdonságai alapján határoztuk meg.  

 

 

 

                                              válogatás az elkészült munkákból                         

 

 

 

Andirkó Máté
tudományos és művészeti múzeum

 

 

 

TELJES ANYAG

 

 

 

 

 

Molnár Nikolett
könyvtár

 

 

 

 

 

 

 

 

Nádasdi Réka Mária
irodaház

 

 

 

TELJES ANYAG

 

 

 

 

 

harmadik feladat
foghíj

A 3. feladat alkalmával kiválasztott helyszínek Debrecen belvárosi lakóövezetében található foghíj telkek, melyeket a szomszédos két lakóingatlan tűzfalai vesznek körül. A tűzfalak szorításában kialakuló telek izgalmas építészeti feladatot jelentett mind a tűzfalakkal történő kommunikáció, mind a szabadon maradó telekrészek kialakítása miatt. Két tervezési helyszín lett kiosztva a hallgatók között: az egyik egy szűkebb, többszintes beépítést lehetővé tévő telek, a másik egy szélesebb, alacsonyabb beépítést tesz lehetővé. A feladat ezen a turisztikai szempontból is kiemelten fontos területeken, egy hivogató, a közterületek felé megfelelő kapcsolatokkal rendelkező középület létrehozása volt. A tervezés folyamán a funkcionális szempontok érvényesítése mellett kiemelt figyelmet kellett fordítani a telekhasználatra. A beépítés során törekedni kellett a meglévő utcakép és a tervezett utcai homlokzat harmonikus kapcsolatára. A környék zártsorú beépítésének sűrűsége lehetővé tette, hogy többszintes kialakításban is gondolkodhassunk.

 

 

 

                                              válogatás az elkészült munkákból                         

 

 

 

Andirkó Máté
inkubátor ház - irodaház

 

 

 

TELJES ANYAG

 

 

 

 

 

 

Máté Gábor
inkubátor ház - irodaház

 

Az épület funkciója szerint inkubátor ház. Az utcafronton található nagyobb tömeg ad helyet a megérkezésnek, lobbynak és recepciónak, e mellett pedig a kávézó helyezkedik el. E két funkció mögött az átriumok köré szerveződő irodákat találjuk. Ergonómiailag fontosnak találtam, hogy az irodákba megfelelő mennyiségű természetes fény jusson és közvetlen kapcsolatuk legyen zöld felülettel, így csökkentve a szellemi munka közben felgyülemlett frusztrációt. Az udvar oldalának sarkaiban negatív terek alakulnak ki, ezek a terek kívül esnek a legtöbb iroda útvonalától, így megfelelő hely lehet egy rövidebb kikapcsolódásra. Az épület e mellett lehetőséget nyújt az itt dolgozóknak konferencia terem használatára és például start-upok és képzőművészek számára kiállító teret is tart fent.

 

 

 

 

 

 

Nádasdi Réka Mária
iskola

 

 

 

TELJES ANYAG

 

 

 

 

 

 

Oláh János
múzeum - kiállító tér

 

Fontos volt, hogy tömegében meggyezzen a környező épületekkel, viszont stílusában a modern kort tükrözze. Ezért került kialakításra szemből nézve egy teljesen zárt homlokzat és egy túlnyúlás nélküli tetőszerkezet. A bejáratot egy kinyúlás takarja el, ami titokzatossá és moderné teszi a front homlokzatot. Viszont a hátsó homlokzat teljesen nyitottá tétele volt a célom, ami kilátást biztosít az átriumokra és a kiállító helységre. A földszinten került kialakításra egy recepció, és a vendégek számára található ruhatároló, és illemhelyiségek, valamint egy raktár. A zárt kiállító helyiség előtt egy recepciót alakítottam ki, ahol a vendégek papírjait lehet ellenőrizni és ezt követően mehetnek tovább. A zárt kiállítótérben 5 különböző átriumot alakítottam ki, ami biztosítja a természetes megvilágítást. Tovább haladva elérkezünk egy nyitottabb kiállítótérhez, aminek nagy belmagassága és az ég felé nyitott tető, biztosítja a fényt. A főépület emeletén kerületek kiépítésre az irodák, ehhez biztosított illemhelységek és raktár, valamint egy nyitott tető.

 

 

 

 

 

 

 

 

Frissítés dátuma: 2021.02.02.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.